Crafted by hand. Inspired by history

Nordlys, mer än bara en leverantör

Nordlys Story

Är ett nordiskt livsstilsvarumärke, drivet av eldsjälar.

Vi hämtar vår inspiration från det nordiska kulturarvet och blandar det med ett modernt nordiskt formspråk.

Företaget är familjeägt och drivs av Tone & Elias. Båda brinner för design, tradition och hållbarhet.

Vi vill ha roligt i livet och samtidigt känna att det vi lever av ger något positivt tillbaka till världen. För våra kunder, för våra hantverkare och i förlängningen för alla andra. Vi är stolta över det vi gör och hoppas du kommer uppskatta det lika mycket.

Med hantverket och människan i fokus blir den miljömässiga hållbarheten en naturlig del i processen. Gamla dagars
hantverksmässiga produktionsmetoder i kombination med dagens miljömedvetenhet skapar förutsättningar för hållbar produktion.

Under Nordlys flagga seglar flera skepp. Vi arbetar inte bara med att designa och sälja vackra saker. Utan genomför varje år flera spännade projekt där vi arbetar som arrangörer och projektledare. Dessutom arbetar vi nära flera museer, återskapar gravfynd och tillverkar specialbeställningar genom vårt omfattande nätverk av hantverkare.

Vi har superkul och hoppas att du vill följa med oss på vår seglats genom Nordlys egna saga.

Tone

intresserade sig redan som barn för både design, arkitektur och hantverk. Kanske som en naturlig följd av en uppväxt i en kreativ familj, fylld av konstälskare och hantverk. Flera resor runt i Europa och världen, vidgade tidigt vyerna och bidrog med en variation av intryck och inspiration. Detta kulminerade i en Bachelor i Industridesign från Lunds universitet 2022, då hade Tone redan arbetat med design genom Nordlys under flera år.

Tone har en särskild vurm för textilkonst och började tidigt att väva själv. Men alla former av konst och hantverk, gärna i kombination med ett personligt uttryck, ligger henne varmt om hjärtat. Hennes personliga stil är ofta färggrann och fartfylld.

Tone vill helst nå ut till människor och förbättra deras liv med sin design. De som arbetar i vår produktion är särskilt viktiga, deras arbete ska vara tryggt och ge dem glädje. Men hon säger sig vara väldigt nöjd ifall någon skaffar sig ett föremål hon formgett och det föremålet framkallar ett känslomässigt band.

Elias

växte upp i Västerås och på Bornholm i Danmark. Familjens stora intresse för naturupplevelser med fiske, trädgård och djurhållning formade honom tidigt och gav ett stort hjärta för allt som växer och lever. Att vara i kontakt med naturen är fortfarande viktigt för inspiration och återhämtning.

Morbror och Moster åkte under Elias uppväxt till Asien på
långa resor under vintrarna. Det dom hade med sig hem av smycken, textilier och hantverk som såldes på marknader under sommarmånaderna. Att höra berättelserna samt att uppleva exotiska dofter och färger skapade en äventyrslystnad redan i unga år.

Under tonåren var levande rollspel stort i kompisgänget, men då fanns i princip inga försäljare av dräkttillbehör och
utrustning. Med sin kreativitet och hantverksskicklighet började Elias själv tillverka allt från latexmasker till hela dräkter och mjuka vapen. Dom andra ungdomarna
ville gärna ha hans kreationer och så började Elias med att sälja sitt hantverk endast 16 år gammal. Med tiden så utvecklades kunnandet och även intresset för historiskt hantverk och vårt kulturella arv i form av den nordiska känslan för form och design. Som inspirerat över hela världen i över 1000 år.

Elias empati för andra människor, djur och natur är utöver det vanliga och har alltid format hans livsval och väg genom företagande. Ett talande exempel är när han övertygade en indisk producent om vikten av en bra arbetsmiljö. Framförallt att hans arbetare inte skulle andas in poleringsdamm hela dagarna. Förståelsen för arbetsmiljöns påverkan på hälsan var minimal. Tillverkaren kunde se att arbetarna inte blev kvar mer än några år. Men kunde inte förstå sambandet med arbetsmiljön. Elias gav sig inte och till slut byggdes en utsugsanläggning. Elias hjälpte till med planering, inköp och finansiering.

Att uppskatta och stödja hantverksskicklighet är också ett
viktigt livsverk. Att göra det möjligt för människor att fortsätta en levande hantverkstradition, med allt det innebär av nedärv kunskap och tradition, är en hjärtesak. Många fattigare länder tappar i snabb takt sina hantverkare till moderna industriella arbeten. Där tradition och skicklighet går förlorad, precis så som det även skedde i Europa under den industriella revolutionen. Ett aktivt arbete som höjer status, levnadsförhållanden och löner för dessa hantverkare anser han är oerhört viktigt, nu och för kommande generationer.